Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Jak wybierać pieczywo?
Pieczywo to podstawa diety większości Polaków – niektórzy jedzą je nawet trzy a nawet cztery razy dziennie. Jednocześnie wśród licznej grupy mieszkańców naszego kraju panuje przekonanie, że chleb jest tuczący i należy go zupełnie wykluczyć z diety. Dietetycy uważają jednak, że najlepszym rozwiązan
Kuchnia hinduska
Indie, kraj charakteryzujący się zupełnie odmienną od naszej kulturą, innymi zwyczajami, będący kolebką i jednocześnie zbitkiem wielu religii, a co za tym idzie także i tradycji, daje nam możliwość obcowania z zupełnie inną kuchnią. Potrawy hinduskie i ich smaki są dla nas obcymi, co nie znaczy wcal
Woda kokosowa
Kokos jeszcze do niedawna kojarzył nam się głównie z wiórkami, które potrafią nadać każdemu deserowi niepowtarzalny, egzotyczny smak. Później przyszedł czas na docenienie oleju kokosowego, który wkradł się nie tylko do kuchni, ale także na łazienkowe półki. Ostatnio, wśród Polaków pojawiła się moda
Owoce jagodowe
Już niedługo na sklepowych półkach zagoszczą różnego rodzaju owoce jagodowe: porzeczki, borówki, żurawina, maliny, jeżyny, poziomki oraz truskawki. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, nie tylko ze względu na niepowtarzalne walory smakowe. Owoce te są bowiem jednymi z najzdrowszych produktó
Sposoby parzenia kawy
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do porannego picia kawy. Przygotowujemy ją szybko zalewając zmieloną lub rozpuszczalną kawę wrzątkiem, nie mamy wiele czasu, by rano delektować się tym napojem. Wydaje się nam, że nasza kawa jest w sam raz i zupełnie wystarcza do rozbudzenia ze snu. Tymczasem jest mnó
Żurek – tradycyjna zupa wielkanocna
Żurek to jedna z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych zup, którą możemy zobaczyć na świątecznym stole niezależnie od regionu. Potrawa ta nie jest jednak charakterystyczna wyłącznie dla kuchni polskiej, ale także niemieckiej, czeskiej, słowackiej, a także białoruskiej. Sama jej nazwa pochod
Lody naturalne
Odkąd ludzie stali się bardziej świadomi wpływu rodzaju żywności, którą spożywają, na jakość swojego życia, wielu z nich zaczęło zwracać uwagę na to, co ma na talerzu oraz jaki jest skład danej potrawy. Wielu z nas, stara się całkowicie unikać dań wysoko przetworzonych, zawierających środki konserw
Jakie napoje podać gościom?
Wydawać by się mogło, że napoje pełnią drugoplanową rolę podczas imprezy komunijnej czy z okazji chrztu, jednak w rzeczywistości są równie ważne jak główne danie. Planując jakie napoje podasz swoim gościom pamiętaj o każdym, zarówno starszych jak i dzieciach. Staraj się przy tym uwzględnić ich gus
Wielkanocne desery – mazurki, serniki i baby
Święta Wielkanocne to okres, kiedy każdy z nas pozwala sobie na nieco większą rozpustę w kwestii żywienia i diety. Już od rana spożywamy ciężkie mięsa, zupy czy jajka przyrządzone z dużą ilością majonezu. W świątecznym menu nie może więc zabraknąć również deserów, czyli w przypadku Wielkanocy mazur
Wielkanocne przekąski
Stół wielkanocny zazwyczaj ugina się pod ciężarem wszelkiego rodzaju pyszności – żurku, białej kiełbasy, pieczonych mięs, bab, serników i mazurków. Mimo to warto pamiętać także o drobnych przekąskach, które będą idealne dla osób chcących trzymać dietę podczas Świąt i w ciekawy sposób urozmaicą wiel
Dania „fit”
Nie da się zaprzeczyć, że współczesne społeczeństwo bardzo dużą wagę przywiązuje do rodzaju spożywanej żywności, dostarczania organizmowi cennych składników odżywczych wraz z pożywieniem, po to, by być zdrowym, a także móc się cieszyć nienaganną, atrakcyjną sylwetką. Mówi się nawet o zjawisku z tym
Techniki latte art.
Wydaje się, że malowane wzory na espresso to prosta sprawa i każdy może się tego szybko nauczyć. Latte art jest właśnie malowaniem wzorów na powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka. Prostych wzorów istotnie nietrudno się nauczyć, ale by osiągnąć poziom absolutnej perfekcji potrzeba wieloletniej