Artykuły

Jak wybierać pieczywo?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak wybierać pieczywo?

Pieczywo to podstawa diety większości Polaków – niektórzy jedzą je nawet trzy a nawet cztery razy dziennie. Jednocześnie wśród licznej grupy mieszkańców naszego kraju panuje przekonanie, że chleb jest tuczący i należy go zupełnie wykluczyć z diety. Dietetycy uważają jednak, że najlepszym rozwiązan

Odblaski do biegania - marketingowy wymysł czy gadżety ratujące życie?
Zakupy, kultura i rozrywka

Odblaski do biegania - marketingowy wymysł czy gadżety ratujące życie?

W ostatnich latach bieganie, te hobbystyczne, jak i nieco bardziej profesjonalne, stało się naprawdę popularne. I nie ma w tym  nic  złego! Aktywność fizyczna, szczególnie ta uprawiana na świeżym powietrzu, to przecież samo zdrowie. W wielu miastach organizowane są biegi, półmaratony i maratony, w

Kuchnia hinduska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia hinduska

Indie, kraj charakteryzujący się zupełnie odmienną od naszej kulturą, innymi zwyczajami, będący kolebką i jednocześnie zbitkiem wielu religii, a co za tym idzie także i tradycji, daje nam możliwość obcowania z zupełnie inną kuchnią. Potrawy hinduskie i ich smaki są dla nas obcymi, co nie znaczy wcal

Woda kokosowa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Woda kokosowa

Kokos jeszcze do niedawna kojarzył nam się głównie z wiórkami, które potrafią nadać każdemu deserowi niepowtarzalny, egzotyczny smak. Później przyszedł czas na docenienie oleju kokosowego, który wkradł się nie tylko do kuchni, ale także na łazienkowe półki. Ostatnio, wśród Polaków pojawiła się moda

Owoce jagodowe
Gastronomia, artykuły spożywcze

Owoce jagodowe

Już niedługo na sklepowych półkach zagoszczą różnego rodzaju owoce jagodowe: porzeczki, borówki, żurawina, maliny, jeżyny, poziomki oraz truskawki. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, nie tylko ze względu na niepowtarzalne walory smakowe. Owoce te są bowiem jednymi z najzdrowszych produktó

Trudności z nauką języka obcego
Produkty i usługi dla każdego

Trudności z nauką języka obcego

Oczywistym jest to, że każdy język jest inny i dzięki temu niepowtarzalny. Istnieją jednak takie języki, które w wielu miejscach są do siebie podobne. Dobrym miejscem na łatwe przyswojenie sobie nowego języka jest szkoła niemieckiego warszawa  Dobrym przykładem jest tutaj grupa języków słowiańskich

Strony internetowe – jak je budować żeby były dostępne dla wszystkich?
Elektronika, AGD, narzędzia

Strony internetowe – jak je budować żeby były dostępne dla wszystkich?

Na dzień dzisiejszy dostęp do WWW jest możliwy dla wszystkich, bez względu na to, czy użytkownik jest osobą w pełni czy niepełnosprawną. Niezależnie od rodzaju niepełnosprawności, sieć World Wide Web służy przesyłaniu, jak również pozyskiwaniu informacji oraz interakcji ze społeczeństwem, przez co

Wydajność to podstawa
Produkty i usługi dla każdego

Wydajność to podstawa

Im szybciej zamówione tłumaczenie trafi do klienta i zostanie przezeń zaakceptowane, tym lepiej dla wszystkich. Szybsza realizacja zlecenia oznacza, że tłumacz szybciej otrzyma swoje wynagrodzenie, a przecież to jest sprawa kluczowa. Stąd bardzo istotnym postulatem w środowisku tłumaczy jest poprawa

Realia konferencji
Produkty i usługi dla każdego

Realia konferencji

Teraz rozwiniemy temat, który poniekąd zapoczątkowaliśmy w poprzednim wpisie. Przyjrzymy się temu, jak wyglądają konferencje od strony językowej i kiedy tłumaczenia są tam nieodzowne. Odpowiedź na to pytanie jest dość prosta – tłumacze są potrzebni zawsze tam, gdzie pojawiają się treści językowe, kt

Sposoby parzenia kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposoby parzenia kawy

Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do porannego picia kawy. Przygotowujemy ją szybko zalewając zmieloną lub rozpuszczalną kawę wrzątkiem, nie mamy wiele czasu, by rano delektować się tym napojem. Wydaje się nam, że nasza kawa jest w sam raz i zupełnie wystarcza do rozbudzenia ze snu. Tymczasem jest mnó

Żurek – tradycyjna zupa wielkanocna
Gastronomia, artykuły spożywcze

Żurek – tradycyjna zupa wielkanocna

Żurek to jedna z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych zup, którą możemy zobaczyć na świątecznym stole niezależnie od regionu. Potrawa ta nie jest jednak charakterystyczna wyłącznie dla kuchni polskiej, ale także niemieckiej, czeskiej, słowackiej, a także białoruskiej. Sama jej nazwa pochod

Lody naturalne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Lody naturalne

Odkąd ludzie stali się bardziej świadomi wpływu rodzaju żywności, którą spożywają, na jakość swojego życia, wielu z nich zaczęło zwracać uwagę na to, co ma na talerzu oraz jaki jest skład danej potrawy. Wielu z nas, stara się całkowicie unikać dań wysoko przetworzonych, zawierających środki konserw