Kuchnia hinduska
Indie, kraj charakteryzujący się zupełnie odmienną od naszej kulturą, innymi zwyczajami, będący kolebką i jednocześnie zbitkiem wielu religii, a co za tym idzie także i tradycji, daje nam możliwość obcowania z zupełnie inną kuchnią. Potrawy hinduskie i ich smaki są dla nas obcymi, co nie znaczy wcale, że nie znalazły wśród naszych rodaków swoich zwolenników. Dzięki temu, iż emigranci pochodzący z Indii, znaleźli się w wielu miejscach świata, kuchnia indyjska stała się bardzo znaną i dostępną, a co za tym idzie także i popularną. Jedzenie przez hindusów, jest traktowane z należytym szacunkiem i czcią.
Przyrządzanie posiłków odbywa się w czystości i z należytą pieczołowitością. Dania nie są próbowane przed podaniem, dlatego też ich smak jest zależny od umiejętności, a także i wyczucia osoby, która zajmuje się ich przygotowaniem. Prawidłowo przyrządzone danie powinno zawierać elementy pozwalające na zachowanie spójności oraz harmonii smaków. Dania, będące bardzo kolorowymi i różnorodnymi, najczęściej konsumowane są rękoma, wykorzystując typowe dla hindusów chleby, służące do nabierania potraw.
Ryż, soczewica, mleko bawole i przygotowane z niego sery i jogurty, nan, roti, jagnięcina, baranina, ryby i owoce morza to podstawowe składniki hinduskich potraw obficie urozmaiconych miejscowymi, nierzadko ostrymi, przyprawami.