Kwitnące herbaty
W naszym kraju herbata jest tak popularnym napojem, że jej spożywanie może wydawać się codziennością. Większość z nas uznaje więc różnorakie, smakowe mieszanki za artykuł pierwszej potrzeby, który możemy znaleźć w każdym domu. Trudno więc wyobrazić sobie, że herbata może być również wspaniałym prezentem na specjalne okazje.
Warto jednak wiedzieć, że w tej roli doskonale sprawdzą się herbaty kwitnące. Tego typu napary najczęściej sporządza się z kwiatów odmian białych oraz zielonych. Gatunki czarnego suszu w tej sytuacji nie byłyby zbyt efektowne, bo ciemny napar sprawia, że kwiat nie jest zbyt wyraźnie widoczny.
To, co nazywamy „kwiatami” w rzeczywistości jest niczym innym, jak delikatnymi, związanymi ze sobą łodyżkami. Zwykle są one dobierane w taki sposób, by wykorzystywane gatunki były odporne na wysokie temperatury i długi czas zaparzania. Przy parzeniu kwitnących herbat ważne jest, aby najpierw napełnić naczynie gorącą wodą, a dopiero później wrzucić susz.
Czas parzenia i temperatura wody powinny być dopasowane do konkretnego gatunku. Nie istnieją konkretne wymogi co do naczyń, w których należy parzyć tę specyficzną herbatę, jednak pamiętaj, że w zbyt małym lub nieprzezroczystym naczyniu nie uzyskasz pożądanego efektu.