Wybór kawy
Wiadomo, że podstawowym narzędziem pracy baristy jest ciśnieniowy ekspres do parzenia kawy, dzięki któremu możemy pić doskonale przyrządzony napój. Obsługujący tę maszynę powinien dbać o jej czystość i dobry stan techniczny, ale przede wszystkim wiedzieć, jakiej kawy używać, żeby sporządzać najwyższej jakości napoje. Barista z prawdziwego zdarzenia świetnie zna się na kawie, potrafi ją ocenić, opisać, sporządzić dobre mieszanki. Jako pracownik kawiarni bywa w palarniach, gdzie decyduje o tym, jaki gatunek kawy zamówić i kupić.
On sam przecież będzie z tym produktem pracować wybiera więc ten najwyższej jakości. Z pewnością wybierze takie ziarna, które podczas wypalania zachowują dużo aromatu, nie są cierpkie i gorzkie. Może zakupić ziarna kawy jednorodne lub gotowe mieszanki. Najszlachetniejszym i najlepszym, a jednocześnie najdroższym gatunkiem kawy jest arabika, której ziarna zbierano ręcznie i rosła na wysoko położonej plantacji.
Takie informacje barista może uzyskać od właściciela palarni. Zwłaszcza w lokalnych palarniach kładzie się nacisk na posiadanie wiedzy o pochodzeniu, zbiorze i obróbce sprowadzonych ziaren. Poza tym oznacza się tam rzetelnie datę wypalania, co jest istotnym aspektem dla baristy, bo zawsze zaparza kawę ze świeżych ziaren kawowych, by espresso było doskonałe. Używa w swojej pracy jednorodnej arabiki lub jej mieszanek, bo odmian tej kawy jest bardzo dużo.
Może też arabikę mieszać z innymi gatunkami kaw, ale to już zależy od jego inwencji i chęci eksperymentowania w celu poszukiwania nowych smaków. Sprawdź koniecznie nasz sklep dla baristów już dziś!