Wpływ konkurencji na rozwój przemysłu spożywczego
Wpływ na rozwój przemysłu spożywczego w bardzo dużej mierze ma konkurencyjność. Producenci żywności prześcigają się między sobą w tworzeniu i unowocześnianiu swoich produktów.
Nieustannie poszerzają gamę oferowanych wyrobów. Podwyższają ich jakość oraz tworzą zupełnie nowe produkty wedle oczekiwań rynku.
Konkurencja jest siłą napędową i rozwojową przemysłu spożywczego. Dzięki temu, że współczesna gospodarka ma charakter wolnorynkowy, możemy dostrzec znaczne zmiany w jakości i różnorodności oferowanych produktów spożywczych.
Dzięki konkurencyjności, konsument ma możliwość wyboru produktów najbardziej mu odpowiadających. Przez istnienie tego wyboru, producenci z kolei są zmuszeni do tego, aby wciąż znajdować nowe rozwiązania produkcyjne, technologiczne, produktowe i środowiskowe.
Gdyby nie konkurencja na rynku produktów spożywczych, nie wiadomo jaki byłby obecny kształt przemysłu spożywczego. Gdyby nie konkurencja, czy moglibyśmy mówić o produktach ekologicznych, dedykowanych, czy prozdrowotnych?.