Innowacyjne mleko i nie tylko dla nietolerujących laktozy
Laktoza to disaharyd występujący w mleku, który w procesie trawienia rozkładany jest na cukier prosty. Ta substancja została odkryta już w XVII wieku, jednak stosunkowo niedawno zauważono, że u osób, u których w organizmie występuje niedobór laktozy, może występować również nietolerancja tej substancji. W Polsce ponad 20% społeczeństwa nie toleruje laktozy.
To wysoki wynik, który skłonił producentów żywności do wprowadzenia na rynek produktów, nie zawierających laktozy. Jeszcze do niedawna ze świecą można byłoby szukać na przykład mleka, które nie zawierałoby swojego głównego składnika: laktozy. Obecnie mleko bez tego disaharydu, jest dostępne niemal w każdym sklepie.
Podobnie jest z innym nabiałem. Bez zawartości laktozy można już kupić różnego rodzaju żółte sery, jogurty oraz wszelkie odmiany mleka, poczynając od tego tradycyjnego na sojowym i migdałowym kończąc. Producenci żywności rozwijają swoją ofertę z myślą o tym, aby sprostać wymaganiom rynku.
Te wymagania bardzo często dotyczą zdrowia. Dlatego też, coraz większa liczba producentów decyduje się na wprowadzanie na rynek innowacyjnych produktów, mających na celu zastąpienie tych tradycyjnych.