Sprzęt do obróbki owoców
Przygotowywanie różnych potraw i soków z owoców wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu. Zaopatrzenie się w kuchenne narzędzia przeznaczone do obróbki owoców, znacznie ułatwi pracę w kuchni i zwiększy kulinarne możliwości. Jednym z praktycznych urządzeń kuchennych jest drylownica. Dzięki niej łatwo usuniemy pestki z owoców. Trzyczęściowy sokownik jest również niezwykle funkcjonalny.
Dolne naczynie napełniamy wodą. Nakładamy pozostałe dwa naczynia. Do górnej części wkładamy przegotowane owoce i dosypujemy cukier. Sokownik ustawia się na kuchence i doprowadza do wrzenia. W naczyniu środkowym zacznie pojawiać się sok.
Owocowe soki najlepiej przelewać do naszykowanych słoików. Po napełnieniu naczynia, trzeba je szybko zakręcić. Wypełnione sokiem słoiki pasteryzuje się w garnku z gotowaną wodą. Na rynku dostępne są również wyciskarki do owoców, które umożliwiają przygotowanie gęstych soków wraz z owocowym miąższem. Dobrym wyborem jest również sokowirówka.
Jednak w tym przypadku, soki mają mniej wartości odżywczych, bo miąższ zostaje oddzielony od reszty.