Sposoby podawania różnych rodzajów kawy
Jednym z wielu zadań podczas kursów dla baristów jest przekazanie obszernej wiedzy na temat sposobów podawania kawy. Przyszli adepci muszą wiedzieć nie tylko, jak zaparzyć dobrą kawę, ale również w jakim naczyniu ją zaserwować klientowi.
Te dwa elementy sztuki stanowią dopiero całość, którą można się delektować. Nie tylko bowiem smak napoju ma znaczenie, ale również forma jego podania.
Wrażenia smakowe w połączeniu ze wzrokowymi stanowią dopiero pełną oprawę rytuału picia kawy. Każdy rodzaj kawy wymaga innego podejścia.
Najbardziej klasyczną kawę espresso podaje się w niewielkiej cylindrycznej filiżance z porcelany, podobnie espresso macchiato, czyli małą mocną kawę z odrobiną mleka. Do latte macchiato używa się dużych, wysokich szklanek z uszkiem, ponieważ tu do sporej ilości mleka wlewa się espresso.
Cappuccino natomiast podaje się w dość dużych pękatych filiżankach z porcelitu lub porcelany, w których to niektórzy zamaczają np. słodkie rogaliki.
Bardzo popularną we Francji cafe latte, czyli kawę z mlekiem można nawet serwować w porcelanowych miseczkach, bo wygodnie jest w nich moczyć croissanty, ale powszechnie wymagane są do niej filiżanki z uszkiem na spodeczku oraz łyżeczka długą rączką. Cafe corretto, czyli kawę z dodatkiem likieru lub innego alkoholu, wypijemy z niedużych, niskich szklaneczek.
W wysokich, wąskich szklankach z uszkiem, albo w kieliszkach do whisky podadzą nam w kawiarni kawę po irlandzku. Jest jeszcze wiele sposobów podawania kawy, ale w każdym istotne są zawsze naczynia, które powinny zachęcać do wypicia kawy.