Przewodnik po rodzajach noży kuchennych
Nóż kuchenny to jeden z niezbędnych przyborów kucharza. W naszej kuchni często znajduje się wiele różnych noży kuchennych, ale tak naprawdę nie wiemy dokładnie jakie jest ich przeznaczenie. Warto przyjrzeć się bliżej rodzajom noży, by właściwie ich używać. Podstawowym nożem, który warto mieć na wyposażeniu kuchni, jest wielofunkcyjny nóż szefa kuchni. Jest on długi, nawet do 25 cm, a jego krawędź jest lekko zwężona. Takim nożem pokroimy mięso i warzywa oraz posiekamy zioła. Większe kawałki mięsa poćwiartujemy za pomocą tasaka.
To długi nóż o niezwężonym ostrzu. Jest również pomocny, jeśli chcemy pokroić mięso wraz z kośćmi. Przy krojeniu chleba przyda się długi nóż z ząbkami. Krojąc nie można zapominać o tak ważnym przedmiocie jak drewniane deski do krojenia Natomiast ser pokroimy średnim nożem ze zwężonym ostrzem i ząbkami na szczycie. Do krojenia warzyw przeznaczony jest przyrząd zbliżony do noża szefa kuchni, ale o krótszych wymiarach. Ryby filetujemy średniej długości nożem, którego czubek jest lekko uniesiony do góry. Mały nożyk o zwężonym ostrzu przyda się przy obieraniu warzyw.