Potrawy świąteczne w Niemczech

Potrawy świąteczne w Niemczech

Boże Narodzenie to święto obchodzone w wielu krajach świata. W każdym z nich znajdziemy jednak pewne różnice bożonarodzeniowych obrządkach czy chociażby kuchni. Odmienności nie musimy szukać daleko – wystarczy, że przyjrzymy się naszym sąsiadom zza zachodniej granicy, czyli Niemcom. Największe różnice zaobserwujemy podczas Wigilii.

Jest to ostatni dzień przygotowań do Świąt i nie ma tam tradycji poszczenia. Podczas wieczerzy wigilijnej podaje się więc pieczone kiełbaski i sałatkę ziemniaczaną. Najmłodsi natomiast dostają talerze pełne słodkości tj. cukierków, orzechów i owoców.

Jak widać więc wigilijne dania w Niemczech są raczej proste – na wykwintne potrawy musimy poczekać do pierwszego dnia Bożego Narodzenia. Tradycyjne podaje się wówczas pieczoną gęś wypełnioną jabłkami, kasztanami i cebulą, których możemy posmakować w gęsina restauracja warszawa. Czasem do zrobienia pieczeni wykorzystuje się inne mięso, np. kaczkę lub indyka.

Święta Bożego Narodzenia w Niemczech nie mogłyby się odbyć także bez grzanego wina oraz tzw. Weihnachtsstollen, czyli strucli wypełnionej bakaliami.