Kuchnia niemiecka
Wbrew pozorom i opiniom większości nas, kuchnia niemiecka, jest bardzo bogatą i różnorodną.
W naszym mniemaniu kojarzy się przede wszystkim z piwem, golonkami, kapustą i ziemniakami lub też kiełbasą, potocznie nazywaną u nas „białym wurstem”.
Ponieważ Niemcy są krajem znajdującym w centrum Europy, przez lata podlegali wpływom najróżniejszych narodowości: Grekom, Włochom, Hiszpanom, Turkom, Czechom czy też Polakom.
Miało to swoje odbicie w kulinarnych upodobaniach i potrawach przygotowywanych w tym regionie.
Ze względu na fakt, iż Niemcy to tak naprawdę kilka odmiennych kulturowo regionów, charakteryzują się one także i odmiennymi zwyczajami kulinarnymi, jednakże za narodową potrawę, charakterystyczną dla całych Niemiec uważa się zupę z węgorza, przygotowaną na bazie rosołu wołowego oraz wspomnianą wcześniej, golonkę z grochem purée lub kapustą.
Ponieważ dania te należą do tłustych i zawierających duże ilości mięsa, kuchnia niemiecka od zawsze uważana była za „ciężką” i wysokokaloryczną.