Kuchnia a otwartość na zmiany
Coraz częściej przemieszczamy się, jeździmy i zwiedzamy, zarówno nasz kraj, jak i cały świat, próbujemy, smakujemy odkrywając nowe smaki, delektujemy się nimi i pragniemy przenieść je do własnej kuchni. Zatrzymać na zawszę tę odrobinę nowości, inności i świeżości. Staramy się, więc nauczyć, choć odrobinę zwyczajów podpatrzonych u innych i zaadaptować je do własnego życia. Jesteśmy przecież otwarci na nowości, pragniemy i dążymy do zmian chcemy, aby nasze życie nie było przecież jednostajne i monotonne.
W zależności od możliwości i indywidualnych upodobań staramy się urozmaicać naszą codzienność. W dobie ogólnej globalizacji, a co za tym idzie swobody dostępu do najróżniejszych rozwiązań i możliwości, jakie z tego faktu wynikają, takowe zmiany wydają się dość proste. Praktycznie wszystko jest na wyciągnięcie naszej ręki. Oczywiście potrzebne są do tego odpowiednie środki finansowe, jednakże przecież nie zawsze mniejsza ich ilość musi skutkować całkowitym brakiem dostępu do nowości i innych kulinarnych propozycji.