Dlaczego warto jeść mango?
Mango to owoc, którego właściwości odżywcze doceniono już ponad cztery tysiące lat temu. Wówczas już było bardzo popularne na terenach Indii, ale do Europy dotarło mniej więcej w XVI wieku.
Przez wiele lat jednak, badacze nie zdawali sobie sprawy, że mango oprócz niepowtarzalnych walorów smakowych ma także wiele substancji odżywczych. Znajdziemy w nim cały wachlarz witamin oraz składników mineralnych.
Na szczególną uwagę zasługuje też potas – jest go aż 168 mg na 100 gram owocu. Dlaczego jeszcze warto jeść mango? Według najnowszych badań może mieć ono działanie antynowotworowe – chodzi tu głównie o zahamowanie rozwoju raka okrężnicy oraz piersi.
W przeprowadzonych testach mango wywoływało śmierć komórek rakowych przy jednoczesnym nienaruszeniu zdrowych tkanek. Mango może też wspomóc obniżenie insulinoodporności oraz przyczynić się do poprawienia tolerancji glukozy.
Reguluje ono także poziom lipidów w organizmie, a tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.