Czy jajka są zdrowe?
Wokół jajek narosło wiele żywieniowych mitów. Część z nas uważa, że powinniśmy je spożywać regularnie – ze względu na zawartość, inni natomiast twierdzą, iż są one wyłącznie źródłem cholesterolu. Do jakiej kategorii produktów zaliczyć więc jajka – zdrowych, stanowiących podstawę diety czy zupełnie zakazanych? Najlepiej znaleźć między tymi dwoma odmiennymi opiniami złoty środek.
Najnowsze badania pokazują bowiem, że jajka to przede wszystkim doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Dodatkowo spożywając je dostarczymy organizmowi witaminy A, D, E i K oraz kwasu pantotenowego oraz witamin B12 i B2. Co więcej jajko zawiera także sole mineralne: fosfor, potas, żelazo, magnez i wapń.
Żółtko, którego spożywanie najczęściej poddawane jest wątpliwościom, zawiera z kolei cenną dla oczu luteinę. Nie oznacza to jednak, że jajka możemy jeść bez ograniczeń. Rzeczywiście ich nadmierne spożycie może spowodować wzrost poziomu cholesterolu – to zależy jednak w dużej mierze od naszych genetycznych predyspozycji.