Bezmięsna Wigilia

Bezmięsna Wigilia

Kilka lat temu Kościół katolicki zniósł obowiązek powstrzymywania się od spożywania mięsa podczas wigilijnej kolacji. Mimo to tradycja ta jest tak bardzo zakorzeniona w społeczeństwie polskim, że mało kto skorzystał z nowego prawa.

Wigilijną kolację wciąż tradycyjnie więc rozpoczynają zupy: do najpopularniejszych wciąż zaliczamy czerwony barszcz z uszkami oraz grzybową. Mimo to niektóre rejony Polski mają w tej kwestii własne tradycje.

W związku z tym na śląskiej Wigilii ujrzymy tradycyjną moczkę, a na Pomorzu będziemy mieli okazję skosztować zupy rybnej przyrządzanej tradycyjnie na głowach karpi. Drugie wigilijne danie stanowią najczęściej pierogi z kapustą i grzybami oraz ryby pod każdą postacią: smażony karp, śledzie w galarecie czy ryba po grecku.

Nie może zabraknąć tu również różnego rodzaju sałatek, które też bardzo często mają w swoim składzie ryby. Jedną z najpopularniejszych sałatek jest sałatka warzywna składająca się z m.

in. z marchewki, pietruszki, selera, kukurydzy, jajka, ogórka, jabłka i majonezu.